Visithofors.se


Visithofors.se

Årets Eldsjäl guidar i Hofors historia

Anita Drugge utsågs till 2018 års eldsjäl i Hofors kommun. Med sitt otroliga intresse för Hofors historia nominerades hon till priset och juryns motivering löd: ”Med stor inlevelse ser Anita till att Hofors historia lever vidare. Hon håller cirklar, guidar på Hofors herrgård och håller Hofors Hembygdsförening aktiv och levande. Med otrolig entusiasm får hon hoforsborna engagerade i sin historia”.

Om hur hon hittar drivkraften säger Anita: – Det som hänt i Hofors genom tiderna beror på hoforsborna, det är vi som har skapat det här. Det får vi aldrig glömma. Man tog beslut om Volvo i Hofors, den första Bessemerblåsningen gjordes här och ASEA hade sitt allra första jobb här. Vi har gjort avtryck i historien, det ska vi vara stolta över. Här ger Anita tips på sina egna pärlor och berättar om sevärdheter runt om i Hofors.

HOFORS HERRGÅRD – VÄLBEVARAD OCH VACKER

Bruksägarfamiljen Petre lät uppföra Hofors nya herrgård ett stenkast från bruket mellan åren 1799 och 1803. Familjen bodde på herrgårdens bottenvåning medan den övre våningen var reserverad för brukets representation och prominenta gäster. Omkring 1910 gjorde brukspatron Per Eriksson och fröken Hedvig Ulfsparre en omfattande renovering och en modernisering av herrgården. År 2015 återställdes herrgården till denna stil men med modernt utrustat kök, gästrum med egna badrum och konferensrum. Hofors Herrgård ägs av Ovako.

Guidade visningar söndagar från 30 juni till 4 augusti kl 17.00.
Koordinater: 60.552410, 16.296637

CYRILLUS JOHANSSONS EGNA KVARTER

När SKF övertog Hofors Bruk 1916, anlitades gävlearkitekten Cyrillus Johansson för att rita ett brukshotell och arbetarbostäder. Brukshotellet och den första arbetarbostaden, kallad Snålbo, stod färdiga år 1917 och finns fortfarande kvar. SKF kom att bygga denna arkitekts bostäder för arbetare och förmän under 20 år. Cyrillus Johansson var en känd arkitekt, som bland mycket annat ritat Centrumhuset i korsningen Sveavägen/Kungsgatan och varuhuset PUB i Stockholm. I Hofors finns 38 fastigheter kvar som skapades av Cyrillus Johansson I samband med att det var 100 år sedan SKF Hofors Bruk anlitade Gävlefödde arkitekten invigdes Kvarteret Cyrillus och samtidigt avtäckte man ett minnesmärke. Kvarteret Cyrillus är beläget i parken mellan Östra och Västra Parkgatan i Hofors centrum.

Koordinater: 60.54678,16.29292

ETT HUS FYLLT AV HISTORIA

Hur har boendet utvecklats under 100 år? Vad hade man för kläder och hur såg det egentligen ut i en skola förr i tiden? På Hofors hembygdsgård finns fem lägenheter inredda tidsenligt, från 1880 till 1980, med möbler, kläder och textilier. Här finns också ett skolmuseum, teknisk utrustning från hantverksföretag och Hofors Bruk samt bruksläkarens historia och utrustning. Här finns också historien om Sveriges första riksdagskvinna Kerstin Hesselgren, född i Hofors. I hembygdsgården visas också den lokala historien om malmbrytning och järnframställning i en utställning om Ovako samt en utställning om äldre tiders gruvbrytning med det 2000- åriga Kråknäsjärnet i centrum.

Koordinater: 60.54727,16.29325

KORNSKRUVEN – ETT STÅTLIGT MINNE MED HISTORIA

1862 stod Kornskruven, den timrade trevåningsbyggnaden, färdig på en kulle intill Hofors Bruk. Byggnaden fungerade som ett magasin för livsmedel, där brukets arbetare fick hämta sin lön ”in natura” och större delen av produkterna kom från brukets egna jordbruksanläggningar. Industrins expansion under 1940-talet fick till följd att Kornskruven monterades ned och tjugo år senare byggdes upp där den står idag strax intill kanalen vid Ankdammen. Kornskruven fungerar än idag som en samlingsplats för hoforsbor i alla åldrar där man bland annat har gökottor och musikframträdanden. Kornskruven håller på att restaureras och målas och kommer att utvecklas till ett industrimuseum. Kornskruven ägs av Hofors Hembygdsförening.

Koordinater: 60.55096,16.29398

STATYN AV KERSTIN HESSELGREN

Hoforsbördiga Kerstin Hesselgren var den första kvinnliga ledamoten i Sveriges riksdag och när man 2011 firade att det var 90 år sedan som kvinnor fick rösträtt i Sverige var det självklart att Kerstin Hesselgren-sällskapet skulle uppmärksamma detta på något sätt. En idé om en staty väcktes, Kerstin Hesselgren-sällskapet gick ut med en förfrågan till kvinnliga konstnärer i Hofors kommun, och resultatet finns nu att skåda i form av en staty utanför Hofors Hembygdsgård. Kerstin Hesselgren-statyn är skapad av Elvy Drugge och när den skulle invigas var det en av Kerstin Hesselgrens ättlingar som fick den äran.

Koordinater: 60.54727,16.29325

DAMMFALLETS KRAFTSTATION

Vacker byggnad med en fantastisk historia. Dammfallets kraftstation ligger på Damfallsvägen, ett stenkast från Hammardammen. Det här var den första elektriska kraftstationen i världen som drev en industriell verksamhet. Dammfallets kraftstation stod färdig för att tas i bruk 1895 och drev då det nya valsverket på Hofors Bruk. Kraftstationen var ASEAs första jobb. Den är i bruk än i dag, modernt utrustad, och ägs av Hoåns kraft.

Koordinater: 60.56293,16.27351

KYRKSKOLAN

Vacker byggnad med en fantastisk historia. Kyrkskolan började byggas 1878 av Brukspatron Petre. Efter konkursen 1880 blev det stiltje i byggandet. När Per Eriksson kom till Hofors Bruk fortsatte byggandet och Kyrkskolan stod klar 1894. Skolan ritades av arkitekterna Axel och Knut Kumlien, Stockholm och är i bruk än idag. Skolan fick en kyrksal då den enda kyrkan vid den här tiden fanns i Torsåker. 1962 invigdes nuvarande kyrka i Hofors och då övergår byggnaden helt till skolverksamhet. De gamla kyrkfönstren som fanns i Kyrkskolan finns numera i den ”nya” kyrkan.

Koordinater: 60.55620,16.29441

HOFORS KYRKA

Vacker byggnad med intressant historia. Hofors kyrka invigdes 1962. Normalt brukar kyrkans öppning vara åt väster men i Hofors valde man att vända öppningen mot industrin, där så många av församlingsborna hade sin arbetsplats. När det gäller utformningen på kyrkan är det en gruvlave som stått modell. Arkitekten Bengt Romares syfte med takhöjden, de höga fönstren och höga koret var att lyfta tankar och sinnen uppåt. Kyrkan är byggd med tegel i fem olika färger och tanken var att den skulle vitrappas invändigt, men det flerfärgade teglet tillsammans med betongpelarna skapade en vacker interiör som förblev orörd. Altarkorset i Hofors kyrka är gjort av en av byggnadsarbetarna och var egentligen ett provisorium som med tiden kommit att upplevas som ett fint blickfång.

Koordinater: 60.55155,16.28783

HOFORS KYRKOGÅRD

Vacker rofylld plats med intressant historia Hofors kyrkogård byggs av dåvarande Hofors Bruk och Per Eriksson och invigs 1909. Innan det begravdes alla i Torsåker. 1919 får man ett gravkapell på kyrkogården. De två klockorna i klockstapeln är skänkta av Hofors Bruk och Per Eriksson. I de två kulturgravar som finns på kyrkogården vilar disponent/brukspatron Per Eriksson och platschef Uno Forsberg, Hofors Bruk. Där minneslunden finns på Hofors kyrkogård var tidigare en sommardansbana och allén som leder från entrén till gravkapellet är skänkt av Hedvig Ulfsparre, husfru/värdinna på Hofors Herrgård.

Koordinater: 60.55938,16.29644

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 10:00-16:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 10:00-16:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram