Visithofors.se


Visithofors.se

Ekodesign från Torsåker

Möbler från Torsåkerstrion Erik Lith, Martin Lith och Hannes Lundin har väckt uppmärksamhet i Milano, Los Angeles, New York, Turin och London. En av anledningarna är trions attityd, en annan är att möblerna är vansinnigt snygga. Besök deras experimentgård, beställ deras möbler.

– Varje människas skyldighet är att agera så hållbart som möjligt, säger Erik Lith. Vi vill utmana möbelbranschen att hitta nya vägar till miljömässigt hållbara möbler. – Hannes och jag träffades på Carl Malmstensskolan för möbeldesign, säger Erik. Vi var båda trötta på kortsiktiga trender, årets färg och slit-och-släng-mentalitet. I ett gemensamt examensarbete utvecklade vi ett koncept där möblerna byggs enbart av närproducerade och förnyelsebara material. När Erik och hans bror Martin, strax efter Eriks examen, tog över föräldragården i Torsåker hängde Hannes på.
Varumärket och företaget Lith Lith Lundin skapades och trion flyttade in på gården. Martin bor i lillstugan, Erik och Hannes huserar på övervåningen i det stora huset, medan bottenvåningen är tankesmedja, kontor och experimentverkstad. Möbelverkstan ligger några minuter bort.

Sköna för ögat, vackra för hjärtat

Lith Lith Lundins koncept är unikt i världen - de kombinerar tidlös och trendfri design med att se till att möblerna är hållbara minst lika länge somdet tar för materialet att naturligt återskapas. Allt material de använder till möblerna är förnybart, nedbrytbart och kommer inom en femmilsradie från möbelsnickeriet i Torsåker. Som exempel: furuvirket kommer från gårdskiftet, linet till linoljan från ängen intill, lädret från traktens kossor och möbelvaxet har gårdens bin fått släppa till. Hönsen utanför verkstan bidrar med äggen till temperafärgen.
– Vi ser begränsningarna som en utmaning och det som faktiskt finns som möjligheter, säger Erik. Hannes fyller i: Ingen tillverkade ren linolja, fri från kemikalier inom 5-milsradien. Så för att kunna behandla träet med linolja fick vi börja odla lin själva och sedan lära oss hur man pressar oljan ur linfröna. Erik fortsätter: Samma sak gäller med färg, vi har gjort egen svart äggoljetempera där svärtan kommer från tjärstubbar vi bränner för att få fram pigmentet kimrök. Och Martin tillägger: Första gången låg röken som en dimma över gården, men vi lär oss mer för varje gång vi testar nya saker.

Experimentlust utöver det vanliga

Faktum är att experimenten pågår ständigt. Inne i huset, i söderläge är ett fönster fyllt av flaskor med gulskimrande linolja, uppradade för soloxidering, en metod från 1600-talet som ska ge oljan fin glans och bra torkegenskaper. Intill ligger ljusröda trästycken bestrukna med rödbetssaft, aroniabär och rödkål, färgbeständigheten långtidstestas i vanligt dagsljus. På tork hänger mörkbruna pappersark, gjorda av innerbark från tall. Och tvärs över rummet är ett fuktkontrollerat kabinett uppbyggt. Här inne odlar trion svamp, eller snarare svamparnas rötter – mycelet.

Genom att låta mycelet ”äta” och växa till sig på en blandning av sågspån och mjöl har trion fått fram ett lätt, kompakt och helt komposterbart material. Förmodligen ätbart dessutom. – Nu provar vi med att odla mycelet i rör och formar, en slags gjutning med levande material, säger Erik. Designen på våra möbler utgår från materialet. Vi vill maximera materialets egenskaper ut i produkten och på så sätt blir det materialet som berättar för oss hur det vill användas, och inte tvärtom.

Lith Lith Lundin tillverkar just nu tre produkter: Den trekantiga pallen ”Glimm”, det ovala bordet ”Dome” och det fyrkantiga mindre bordet ”Seven”. Alla hålls samman med hjälp av spända läderstroppar. Inget lim, ingen spik behövs. Snyggt, smart och resurssnålt. Möblerna skickas från Torsåker i platta paket, och du som köpare får själv montera din nyinköpta möbel. Ett sätt att göra även transporten miljövänligare, för de flesta köparna finns utomlands och utanför 5-milsradien.

En stol som formar sig själv

– Under utveckling är stolen ”Will”, säger Erik. När trä torkar både krymper och böjer det sig. Vi utnyttjar dessa egenskaper och har gjort designen så att träet själv bestämmer hur den slutgiltiga stolen ser ut. Eftersom varje träd är olika, blir varje stol unik. Stolen ”Will” har designats så att träet själv får bestämma hur den slutgiltiga stolen ser ut. Materialet krymper och böjer sig under torkningen, vilket gör varje stol unik.

LITH LITH LUNDIN

Boka ett besök genom att ringa Martin på 0736 - 39 44 59
Öppet hus när Torsåker håller bygdemarknad: 1 oktober kl 14 Vallbyvägen 17, Torsåker

Koordinater 60.505340, 16.456824 Hemsida: www.lithlithlundin.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram