Visithofors logotyp, till startsidan
Visithofors logotyp, till startsidan

Gammelstilladagen

Gammelstilla är det gamla bruket som har anor från mitten av 1600-talet. Här kan du stanna för en kopp kaffe, en promenad, försöka få en skymt av den mystiska spökön eller varför inte stanna en natt med husbilen på de ställplatser som finns.

BRUKET, WHISKYN OCH HISTORIEN

Gammelstilla är det gamla bruket som finns mitt i järnriket, knappa milen från Torsåker. Här andas en lång historia av järnhantering, men du hittar även verksamheter med stor framtidstro. Det lilla whiskydestilleriet gjorde sin första officiella tappning 2017 och resultatet namngavs efter Gammelstilla Bruks första patron-Isak Mackey, en man av skotsk härkomst. Sedan 2017 har destilleriet vuxit sig till ett välbesökt turistmål där man kan gå på visning och få höra historien om verksamhetens uppkomst.

PROMENAD OCH PÅFYLLNING

Gammelstilla bjuder på vackra promenadområden och för den som vill fylla på energidepåerna bjuder Lena Holmstedt in till luncher och fika i sitt Gammelstilla Café. Hos Lena kan du även boka en tur på flotten i sjön. KONSTSTIG Fågelholkar i alla dess färger och former, tvätt på tork och en rostig fjäril. På konststigen kan det dyka upp lite av varje så det gäller att vara uppmärksam längs vägen. Konststigen börjar vid Stallplanen och leder dig ner till den gamla pråmkajen. Varför inte kombinera promenaden med en picknick?

DEN MYSTISKA SPÖKÖN

Ingen vet exakt när, men oftast sker det i rötmånadstid. Utan förvarning finns den där i Nedre Dammsjön, armerad av svartnade stubbar, omringlande rötter och omkullspridda stammar svävar den där vid ytan, mitt i sjön. Det är den mystiska ön som i folkmun går under namnet Spökön. Spökön är ett minne från 1600-talets mitt då myntmästare Isack Kock dämde upp bäcken intill stångjärnshammaren i Gammelstilla. Spökön ser du enklast från Skoludden, följ stigen och skyltningen från Gammelstilla Café.

GAMMELSTILLADAGEN

Lördag den 9 juli mellan 11:00-16:00 är det åter igen dags för Gammelstilladagen. Försäljning av hantverk, turer med flytbryggan, visning av smedja och Gammelstilla whiskys destilleri.

www.gammelstilla.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter