Visithofors.se


Visithofors.se

Stollen, Storberget och kvinnoväsen

Söder om Hofors vid sjön Stor-Gösken ligger Storberget, ett berg med en lång och intressant historia. Redan under medeltiden började man bryta järnmalm och det framkommer genom historien att det tack vare bergsverksamheten i Torsåker gjorde det möjligt för Gävle att bygga sin hamnstad.

Isande historia

Även under de varmaste sommardagarna kan du utanför ingången till Stollen uppleva isiga vindar. Allt börjar i Stollgången, en 265 meter lång tunnel rakt in i berget. Denna tunnel öppnades i slutet av 1700-talet för att leda ut grundvattnet och forsla ut den brutna järnmalmen. 45 meter under jorden är det mörkt, fuktigt, kyligt och tyst. Det naturliga ljuset som tar sig in i gruvan från dagbrottet skapar en trollsk stämning i de delvis ihop rasade gruvsalarna, de vattenfyllda schakten och lämningar, från det som en gång i tiden användes för malmbrytningen. Det droppar från taket och kylan är påtaglig. I vanliga gruvor ligger temperaturen vanligtvis på sju grader året om men i storberget varierar temperaturen med årstiderna, då varma och kalla vindar letar sig ner genom det öppna dagbrottet på bergets topp.

Älskat och fruktat kvinnoväsen

Gruvfrun, även kallad bergfrun, ett älskat och fruktat kvinnoväsen som i folktron knackade i berget för att visa gruvarbetarna till en malmåder eller för att varna om ett förestående ras. De som sett gruvfrun berättar om ett vackert väsen med två skepnader, den ljusa som bevittnar om att allt är bra i berget, och den mörka som varnade om stundande fara.
Hon har räddat många gruvarbetares liv genom att visa sig i svart alldeles innan en olycka eller ett ras och de som inte har lyssnat på hennes varning har det gått illa för.

En del av berget

Det finns en omtalad händelse som utspelade sig i början på 1500-talet i Storberget där gruvfrun påträffades. Denna dag hördes varslet starkare än någonsin och de Torsåkerbor som befann sig i gruvan förstod av erfarenhet innebörden med knackningarna och skyndade sig upp ur gruvan. Samma dag befann sig ett bergsmanslag från den närliggande orten Ovansjö och de skrattade över Torsåkersbonas rädsla och vidskeplighet. De fortsatte, varningarna till trots men när de förstod att de varnande knackningarna var på allvar så var det redan försent. Där bakom och under bergsmassorna fick de arton männen sina gravar. Detta är en svindlande berättelser om när Gruvfrun ”bergtog” gruvarbetare, låste in dem i sitt rike och där de långsamt förstenade och blev en del av berget.

För att boka en guidad visning kontakta Focus 0290-77 14 01

Efter den guidade visningen i gruvan kan du som besökare på egen hand vandra upp på berget och titta ner i de djupa schakten. Gruvan i storberget är en av de mest fascinerande av Järnrikes många sevärdheter, en historia som du som besökare får ta del av. Nära ingången finns ett litet museum som är öppen i samband med visningarna.

Foto: Lars http://primalphoto.smugmug.comlänk till annan webbplats

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram