Visithofors.se


Visithofors.se

Tre höjdare

Här finns fin natur och många vandringsleder som passar hela familjen. Hos oss hitta du flera utkiksplatser som bjuder på vidsträckta vyer över vårt fina landskap. Ladda ner appen Upplev Hofors så kan du enkelt hitta platserna direkt i mobilen.

KLOCKSBERG

Klocksberg höjer sig över Torsåkerslätten och bjuder på storslagen utsikt. För 10 000 år sedan var toppen en ensam kobbe i ishavet där sälarna förnöjt lapade sol. Idag är toppen ett populärt utflyktsmål med utkikstorn och milsvidda vyer över inland och kust.

Här kan du se stora delar av Gästrikland, bergen i Dalarna, Gävle med kusten och havet samt Norrsundet. Mossor och lavar trivs på Klocksbergs hjässa av röd granit. Man har nyligen hittat spännande och ovanliga arter som fjälltagellav och violettgrå tagellav. För dig som gillar snabbare skogsturer finns flera leder för mountainbikeåkare intill Klocksberg.

Du kan också passa på att besöka Gammelgården i Torsåker som ligger en knapp kilometer från toppen. Det är en bergsmansgård från början av 1800-talet som ligger naturskönt i Lummerbacken på sluttningen av Klocksberg. Härifrån har du också vacker utsikt över Torsåkersbygden. På området hittar du bland annat tröskloge med hästvandring, fäbodstuga, stall med portlider, visthus och snickarbod, ängslada, mangelbod och spruthus, vagnslider och utställningshall, affär och bagarstuga, skomakeri, smedja samt servering.

Koordinater: 60.497262, 16.508094

KÖRBERGSKLACK

Körbergsklack mellan Barkhyttan och Torsåkerbjuder på fantastisk utsikt. Ta en välförtjänt fikapaus vid vindskyddet på den trädbeklädda toppen. Mellan stammarna skymtar du den magnifika blånande Söderåsen, kyrktornet i Torsåker, fjärrvärmetornen i Sandviken och vattentornet i Kungsgården. På toppen av Körbergsklack står du på cirka 213 meters höjd över havet. På klackens östra sida, 208 meter över havet, går den så kallade Höga Kustlinjen dit havet en gång nådde. Toppen når du enklast från Barkhyttevägen. En stig leder upp mot toppen strax norr om korsningen mellan Barkhyttevägen och Övre Bergs väg. Stigen förgrenar sig tre gånger, håll till vänster i förgreningarna. Vid tredje förgreningen finns en blå pil målad på en trädstam, sväng vänster där. Sista biten till toppen är stenig och ganska brant. En knapp kilometer norr om korsningen finns en annan, enklare väg till toppen. Sväng in på en liten skogsväg och följ den några hundra meter till en öppen yta. Håll höger där och följ de gamla hjulspåren mot toppen.

Om du är intresserad av orkidéer kan du på sluttning mot sydväst finna ett flertal orkidéearter som purpurknipprot, skogsknipprot, tvåblad, grönkulla, brudsporre och Jungfru Marie nycklar. Den ståtliga purpurkniproten har purpurfärgade blommor, blir flera decimeter hög och doftar starkt av vanilj. Sparsamt förekommande växter i Sverige som vippärt, vårärt och backvial har också hittats här. Notera att alla orkidéer är fridlysta i Sverige.

Koordinater: 60.534050, 16.416581

SKÅLLBERGET

Skållberget ligger nära Hofors centrum, intill den vackra villastadsdelen Born. Om du följer den lummiga stigen upp till bergets hjässa har du vacker utsikt över dalgången, bort mot sjön Edsken och utöver vägen mot Falun.

Strax nedanför toppen finns den i lokal mun kallade ”40-metersklippan”. En kal klippvägg som är populär bland klättrare. Klippan är egentligen 15 meter hög, men den ger ändå ett mäktigt intryck. Vid foten av klippan är det skönt att ta en fikapaus. Från 40-metersklippan kan du även ta dig upp på toppen av Skållberget. Det är brant så gå försiktigt.

Koordinater: 60.539262, 16.326368

Ladda ner appen Upplev Hoforslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Torsdag 09:00-17:00
Fredagar 09:00-16:00
Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Torsdag 09:00-17:00
Fredagar 09:00-16:00
Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram