Visithofors.se


Visithofors.se

Våra höjdare

Söker du storslagen utsikt och lummiga stigar då vill vi tipsa om utkiksplatser på våra fina höjdare.

KLOCKSBERG

Klocksberg höjer sig över Torsåkerslätten och bjuder på storslagen utsikt. För 10 000 år sedan var toppen en ensam kobbe i ishavet där sälarna förnöjt lapade sol. Idag är toppen ett populärt utflyktsmål med utkikstorn och milsvidda vyer över inland och kust. Här kan du se stora delar av Gästrikland, bergen i Dalarna, Gävle med kusten och havet samt Norrsundet. Mossor och lavar trivs på Klocksbergs hjässa av röd granit. Man har nyligen hittat spännande och ovanliga arter som fjälltagellav och violettgrå tagellav. För dig som gillar snabbare skogsturer finns flera leder för mountainbikeåkare intill Klocksberg.

Du kan också passa på att besöka Gammelgården i Torsåker som ligger en knapp kilometer från toppen. Det är en bergsmansgård från början av 1800-talet som ligger naturskönt i Lummerbacken på sluttningen av Klocksberg. Härifrån har du också vacker utsikt över Torsåkersbygden. På området hittar du bland annat tröskloge med hästvandring, fäbodstuga, stall med portlider, visthus och snickarbod, ängslada, mangelbod och spruthus, vagnslider och utställningshall, affär och bagarstuga, skomakeri, smedja samt servering.

Koordinater: 60.497262, 16.508094

KÖRBERGSKLACK

Körbergsklack mellan Barkhyttan och Torsåker bjuder på fantastisk utsikt. Ta en välförtjänt fikapaus vid vindskyddet på den trädbeklädda toppen. Mellan stammarna skymtar du den magnifika blånande Söderåsen, kyrktornet i Torsåker, fjärrvärmetornen i Sandviken och vattentornet i Kungsgården. På toppen av Körbergsklack står du på cirka 213 meters höjd över havet. På klackens östra sida, 208 meter över havet, går den så kallade Höga Kustlinjen dit havet en gång nådde. Toppen når du enklast från Barkhyttevägen. En stig leder upp mot toppen strax norr om korsningen mellan Barkhyttevägen och Övre Bergs väg.

Stigen förgrenar sig tre gånger, håll till vänster i förgreningarna. Vid tredje förgreningen finns en blå pil målad på en trädstam, sväng vänster där. Sista biten till toppen är stenig och ganska brant. En knapp kilometer norr om korsningen finns en annan, enklare väg till toppen. Sväng in på en liten skogsväg och följ den några hundra meter till en öppen yta. Håll höger där och följ de gamla hjulspåren mot toppen. Om du är intresserad av orkidéer kan du på sluttning mot sydväst finna ett flertal orkidéearter som purpurknipprot, skogsknipprot, tvåblad, grönkulla, brudsporre och Jungfru Marie nycklar. Den ståtliga purpurkniproten har purpurfärgade blommor, blir flera decimeter hög och doftar starkt av vanilj. Sparsamt förekommande växter i Sverige som vippärt, vårärt och backvial har också hittats här. Notera att alla orkidéer är fridlysta i Sverige.

Koordinater: 60.534050, 16.416581

SKÅLLBERGET – 40-METERSKLIPPAN

Skållberget ligger nära Hofors centrum, intill den vackra villastadsdelen Born. Om du följer den lummiga stigen upp till bergets hjässa har du vacker utsikt över dalgången, bort mot sjön Edsken och utöver vägen mot Falun. Strax nedanför toppen finns den i lokal mun kallade ”40-metersklippan”. En kal klippvägg som är populär bland klättrare. Klippan är egentligen 15 meter hög, men den ger ändå ett mäktigt intryck. Vid foten av klippan är det skönt att ta en fikapaus. Från 40-metersklippan kan du även ta dig upp på toppen av Skållberget. Det är brant så gå försiktigt.

Koordinater: 60.539262, 16.326368

GJUSBERGET – EN TOPPTUR VIA GÄSTRIKELEDEN

Gjusberget når du via en kort vandring på Gästrikeleden. På toppen kan du rasta i en röd liten stuga. Utanför stugan finns bänkar, bord och möjligheter att grilla. Genom att kombinera en tur på Gästrikeleden och en promenad på grusvägen nedanför berget får du en runda på drygt två kilometer. Gjusberget når du via Gästrikeleden, antingen genom att gå leden knappa kilometern norrifrån eller så tar du den lite kortare, men brantare leddelen söderifrån. Går du norrifrån passerar du omväxlande genom tall-, björk- och granskog. Söder om Gjusberget går leden raskt nedför, över berghällar och mellan knotiga björkar.

Det är enkelt att hitta till Gjusberget. Gästrikeleden svänger av från Lindesbergsvägen in på en mindre grusväg. Du kan ta bilen till punkten där leden viker av från grusvägen in i skogen norr om Gjusberget. Där finns en liten parkering och leden slingrar sig in mellan en välkomnande portal av högresta tallar. Fortsätter du med bilen på grusvägen en bit till så kommer du snart till punkten där leden kommer ned från Gjusberget. Båda punkterna är fina starta ifrån. Vill du besöka en till av Hofors höjdare så passa på att gå upp på närbelägna Kårsberget. Dit kommer du via några minuters biltur och en kort vandring längs en trolsk klippblockskantad stig.

Koordinater: 60.400028, 16.549970

KÅRSBERGET – TROLSK ANDAKTSPLATS

På toppen av det skogsklädda Kårsberget finner du en förunderlig frid och tidlöshet. Omgiven av knotiga 250-åriga tallar och berg som går i dagen blickar du ut över skogar i tre väderstreck. En perfekt plats för mindfulness och meditation. Och självklart för en fikastund. Stigen till toppen slingrar sig mellan klippblock, genom blåbärsris och över berghällar. En trolsk vandring där skogens väsen är påtagligt närvarande. Stämningen på toppen är andaktsfull, allt som hörs är vindens sus genom trädkronorna och ibland korpens ekande läten. Kårsberget ligger i naturreservatet med samma namn. Hit är det lätt att hitta, följ bara skyltarna från Lindesbergsvägen. Parkeringsplats och informationstavla hittar du där stigen upp på Kårsberget börjar. Det är cirka 300 meter upp till toppen, men tänk på att stigen bitvis är brant och att berghällarna kan bli hala vid regn. Vill du grilla gör du det vid den intilliggande Kårstjärn, där det finns en grillplats vid vattnet, bara 50 meter från vägen. Vill du besöka en till av Hofors höjdare så passa på att gå upp på närbelägna Gjusberget. Dit kommer du via några minuters biltur och en promenad längs Gästrikeleden.

Koordinater: 60.403990, 16.514735

HOFORSBACKEN – PULSHÖJARE MED UTSIKT

Även utan snö är Hofors slalombacke väl värd ett besök. Utsikten från toppen är milsvidd, backen ligger på bergets solsida och vinden svalkar gott sommartid. Självklart ska du ta med fikakorgen upp. Backen är också ett bra konditionstest. Hur många gånger orkar du upp? Hoforsbacken ligger några kilometer öster om Hofors, alldeles intill E16. Bussen stannar här och det finns en stor parkeringsplats. Har du inte fikakorgen med dig finns det både caféer och restauranger som efter topptur eller backträning väntar inne i Hofors.

Koordinater: 60.562986, 16.327486

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 09:00-17:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 09:00-17:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se
Om Tillgänglighet | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram