Visithofors.se


Visithofors.se

Vilda blommor i kalkrik jord

Söderåsen, Körberget, Skållberget, Högåsen och Åsbotten. Den kalkrika jorden skapar en miljö för en unik blomsterprakt. Tre av de arterna är Purpurknipprot, Jungfru Marie Nycklar och Klippbräckan med en historia från inlandsisens tid.

Vilda blommor

I Hofors kommun finns flera förekomster av bergarter som innehåller kalk. En annan bergart med liknande egenskaper som kalken är grönsten. Den finns i många av bergen i Hofors och Torsåker, som Söderåsen, Skållberget, Högståsen och Åsbotten.

Många växter gynnas av kalk i marken och Hofors har en artrik flora. I dagsläget är över 900 arter påträffade. Två av de arter som finns här växer bara i kalkområden. Det är dessutom de enda förekomsterna i länet för orkidén Purpurknipprot och fjällväxten Klippbräcka.

Purpurknipprot

Vid det gamla kalkbrottet på Körberget fanns länge den enda förekomsten i Gävleborgs län av orkidén Purpurknipprot. Den är vanlig på Öland och Gotland och finns också i andra kalktrakter i Sverige. Det är en ståtlig växt som kan bli flera decimeter hög och har flera purpurfärgade blommor, som alla sitter på samma sida av stjälken. Den har en härlig doft och har använts för framställning av smakämnet vanilj. De senaste åren har Purpurknipproten också spridigt sig till vägkanter vid Vingesbacke. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta.

Jungfru Marie nycklar

En orkidé behöver inte vara sällsynt eller kräva kalkrik mark. Jungfru Marie nycklar eller fläckigt nyckelblomster som den kallas på grund av sina fläckiga blad, är en orkidé som är ganska vanlig, åtminstone i rätt miljö. I det här fallet handlar det om en kemiskt sur miljö i en myrkant eller ett fuktigt skogsdike. Flera svenska växter har burit Jungfru Marias namn. På den katolska tiden var det vanligt att blommor fick Jungfru Marias eller olika helgons namn och den här orkidén är en av få blommor som har kvar ett sådant namn idag.

Klippbräcka

På en flat häll i Söderåsens vilda sydostbrant blommar en liten vit blomma varje försommar. Troligen har den gjort det under lång tid, kanske sedan inlandsisen drog sig tillbaka för ca 10000 år sen. Miljön här på den flata, trädlösa hällen där klippbräckan står har inte ändrats sen dess. Blomningstiden är kort, så man ska ha tur om man hittar den. Är det en riktigt torr vår och försommar kanske den inte blommar alls. Normalt finns klippbräckan i de svenska fjällen.

På bilden ser ni Jungfru Marie Nycklar. Foto: Barbro Risberg

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 10:00-15:30

Lunchstängt mellan 12:30-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram