Visithofors.se


Visithofors.se

Gammelstilla Whisky - poesi på fat

Stilla ro, själavila, rum för årstidsväxlingar och tid för långsamma skeenden - allt finns i Gammelstilla söder om Torsåker. Platsen är vald med omsorg av eldsjälarna bakom Gammelstilla Whisky. Här började man för fem år sedan att göra whisky i Vita Magasinet, ett högrest, vitkalkat slaggstenshus med anor från 1700-talet. Filosofin bakom deras whiskyframställning är just att låta årstidernas växlingar i sakta mak utveckla besjälade dofter och smaker.

- Gammelstilla Whisky lagras på ekfat i vårt otempererade magasin, säger Per Ottnargård, en av Gammelstillas whiskymakare. Varma dagar ökar trycket inne i träfaten och spriten tränger in i träet, kalla dagar när trycket sjunker sipprar den tillbaka, och på sätt "andas" spriten långsamt till sig smaker från träet. Den nydestillerade råspriten innehåller en mindre mängd finkeloljor, mindre välsmakande ämnen kan man väl säga, som över tid reagerar med ekträet, mognar smakerna och ger den slutlagrade whiskyn sin karaktär.

Poesi på fat, i glas, i mun och näsa

Gammelstilla Whiskys första officiella tappning gjordes tidigare i år. Whiskyn är uppkallad efter Gammelstilla Bruks första patron, Isak Mackey, en man av skotsk härkomst. Whiskyn har legat tre år på gamla bourbonfat och sedan slutlagrats på nya fat av svensk ek.

- Som whiskynörd var det fantasiskt roligt att få provsmaka de första dropparna, säger Per med ett stort leende. Isak Mackey doftar ek, choklad, skog och lite kryddnejlika. Och den har smaktoner som kan liknas vid den knapriga kanten på en gräddad kladdkaka och en efterklang som från riktigt bitter mörk choklad. Det är som att smutta på vacker poesi!

Litet destilleri med stor smak

Som enda whiskydestilleri i världen använder sig Gammelstilla Whisky av svensktillverkade kopparpannor för att framställa råspriten till whiskyn. För att inte behöva ta hål i slaggstensväggarna på det anrika magasinet lät man istället tillverka små kopparpannor i närbelägna Hofors. Dessa gick precis igenom den 1,1 meter breda dörren till magasinet. Pannornas storlek och lite annorlunda utformning bidrar till att sätta prägel på whiskyn från Gammelstilla.

- I Vita Magasinet ryms hela vår produktionsanläggning med maltkvarn, mäskkar, jäskar, kopparpannor och lager för ekfaten. Idag destillerar vi fram råsprit två dagar i veckan, på tisdagar och fredagar.

- Jämför du med andra destillerier är vi mycket små. Ett större skotskt whiskydestilleri gör av med uppemot 100 ton malt per dygn, för oss i Gammelstilla skulle det räcka i sex år. Det är just småskaligheten som gör det roligt, vi har tiden och ron att hitta de besjälade smakerna.

Fakta om Gammelstilla Whisky

Gammelstilla Whisky grundades 2005 av tio eldsjälar. Destilleriet uppfördes 2012. Första officiella whiskyn tappades 2017. I Vita Magasinet lagras cirka 8000 liter whisky som ägs av privatpersoner. Framöver kommer du att kunna hitta Gammelstilla Whisky på Systembolaget.

Provsmaka whiskyn, möt eldsjälarna och njut av lugnet

Gammelstilla bjuder på mer än whisky. Den lilla bruksbyn ligger vackert vid sjön, omgiven av skog och promenadstråk. I Gammelstilla Café intill destilleriet äter du god hemlagad mat. Här pågår också konstutställningar och teater sommartid.

Visningar: Drop in på lördagar 13/5 - 29/7, kl 12 och 13.30

Öppet hus: Gammelstilladagarna 8-9/7 kl 11-16, Teaterlördagar 5/8,12/8, 19/8, kl 13-15

För bokning av provning eller visning på annan tid, kontakta: visit@gammelstilla.se

Koordinater: 60.441285, 16.635283

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter

Vi finns på sociala medier

Följ oss på Instagram
Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: focus@hofors.se

Måndag - Fredag 10:00-16:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

Kontakt - FoCus Hofors

FoCus Turistbyrå
Tel: 0290-77 14 01
Mail: info@visithofors.se

Måndag - Fredag 10:00-16:00

Lunchstängt mellan 12:00-13:00

Besök oss gärna på Folkets Hus, Skolgatan 21

© 2016 Visithofors.se | Om Webbplatsen

© 2016 Visithofors.se

Om webbplatsen

VisitHofors på Facebook
VisitHofors på Instagram