Visithofors logotyp, till startsidan
Visithofors logotyp, till startsidan

Stollgången i Storberget

Stollgången är vägen in i underjorden, in i Storbergets innandöme. Ta en guidad tur genom den långa gruvgången, in till gruvsalarna djupt under jord, där ljus strilar ner från dagbrotten och gruvfrun vakar i det tysta. Varma kläder är skönt inne i gruvan.

Gruvfrun, rået och andra väsen sägs dväljas i Storberget, så var lågmäld. Skrik och visslingar uppskattas inte inne i berget. På Storberget vimlar det av gruvor och schakt. Den djupaste, Penninggruvan, är över 200 meter djup. Stollgången är en 265 meter lång gruvgång rakt in i Storberget. Den öppnades i slutet av 1700-talet för att förenkla transporten av malm och dränera berget från vatten. Inne i gruvan, 45 meter under markytan, är det mörkt och tyst. Härinne hittar du is och snöhögar långt in på sommaren.

Strövområdet kring "Stollen", som gruvgången kallas i folkmun, är tillgängligt även utanför visningstiderna. Du kan på egen hand vandra runt på berget och skåda ner i de djupa dagbrotten. Utsikten från toppen når du via en 220 steg lång trappa. Det finns även en fin skyltad naturstig till Tjärnäs hytta, en promenad på cirka två kilometer. Vid Stollgången finns även ett litet museum, en rastplats och en grillkåta.

Dagliga guidade visningar

Under sommaren kan du dagligen få guidade visningar och ingen förhandsbokning behövs. Det som behövs är varma kläder och stadiga skor rekommenderas. I vår kalender hittar ni tider för visningar - Hitta tiderna för guidade visningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka en visning?

Är du en större grupp och vill boka en visning? Ring turistbyrån FoCus på telefonnummer: 0290-77 14 01 eller via maila focus@hofors.se

Koordinater: 60.527072, 16.392765

Adress: Stollvägen 53, 813 96 Torsåker

Dela innehållet:

Dela på facebook Dela på twitter